Pasi spre Interior
Spune Da vietii!

0722228035
d a c i a n a [at] p a s i s p r e i n t e r i o r . r o

Aquanima

aq ornament wide« Viata a inceput in supa primitiva si noi ne demaram existenta ca persoane individuale in mediul acvatic al uterusului matern.
Apa ne deschide astfel calea spre o  regresiune de tip arhaic, pe de o parte filogenetica – viata in ocean – si  ontogenetica – existenta amniotica prenatala.
Faptul ca apa din piscina are temperatura corpului uman, permite sa se elimine interfata cu lumea exterioara si conduce la disolutia frontierelor, favorizand sentimentul unitatii. »
Stanislav Grof

Dupa multi ani de practica in respiratie holotropica, Bernadette Blin si Francis Lery au impins mai departe acesta experienta si au creat aquanima –  respiratia holotropica in apa. Aquanima are deci toate caracteristicile respiratiei holotropice (vezi sectiunea respiratie holotropica) si mult mai mult decat atat.

Apa este in primul rand un element foarte special, este unul din elementele considerate in multe traditii spirituale ca element fundamental. Apa este elementul in care s-a nascut viata. Apa acopera trei patrimi din suprafata terestra si este reprezentata cam tot in aceasta proportie in organismul uman. Apa face parte din celulele noastre si in acelasi timp, prin sange si limfa, conduce cea mai mare parte din informatie in interiorul corpului nostru. Nu putem concepe viata fara apa.

In traditia taoista apa este considerata un semn al intelepciunii – apa ia forma vasului care o contine si in miscarea ei alege drumul minimei rezistente. Apa, ca si pamantul, este considerat un element feminin, receptiv in complementaritate cu focul si aerul care sunt masculine, active. Oricum in cele mai multe din traditii apa este un element care curata, purifica, dand o noua viata.

Apa creaza,  hraneste, da viata… dar in acelasi timp poate si distruge… Marea dezlantuita, furtuna, inundatiile, tsunami toate ne amintesc de forta distructiva a apei. De aceea in formele traditionale de cult i se multumeste, dar i se cere si protectia.

Apa ne atrage sau ne este frica de ea, dar nu ne lasa niciodata indiferenti.

Experientele se desfasoara intr-o piscina cu fundul plat, apa fiind incalzita la 37 grade Celsius, temperatura corpului uman, temperatura lichidului amniotic. Fundul plat al piscinei si o adancime adecvata, permite participantilor sa se simta in siguranta.

Apa amplifica totul. Relaxarea este mai rapida, hiperventilatia se face mai usor. In plus, apa creaza o usoara senzatie de imponderabilitate – forta de greutate ce apasa asupra noastra este mai mica,  deci, suntem mai usori, ne miscam mai lejer si corpul se poate deplasa pe toate cele trei directii. Mai mult, temperatura apei de 37 grade Celsius poate aminti corpului la un nivel foarte profund de viata intrauterina.

Venirea la o experienta de Aquanima reprezinta acceptul fiecaruia de a deveni mai permeabil, de a se lasa atins de apa, de a intra in conexiune cu ea, de a fi deschis mesajelor pe care ea le aduce fiecaruia dintre noi. Si cum intregul este mai mult decat suma partilor componente, experienta propusa este mai mult decat « a respira in apa ».

aq ornament lg w